“Make cooking easier" to książka kucharska z przepisami na cztery pory roku. Wraz z nią, w kuchni znajdzie swoje miejsce każdy pasjonat gotowania i pieczenia.Spośród wielu dostępnych książek kucharskich warto wybierać te, które będą jak najbardziej uniwersalne i pasujące do charakteru naszej kuchni. “Make cooking easier" jest pozycją obowiązkową dla każdego pasjonata gotowania, przepisy w niej zawarte przygotowane są z dużą starannością i dokładnością.Aż trudno uwierzyć jak wiele przydatnych porad można znaleźć w jednej książce przeznaczonej do użytku kuchennego. Żadne z dań nie wymaga nadzwyczajnych umiejętności ani sprzętów, których nie posiadamy w każdym domowym gospodarstwie. Zosia Cudny kierowała się zasadą: zdrowo, ale i smacznie. W niniejszej książce kucharskiej nie znajdziemy sposobów na przyrządzenie popularnych fast foodów, znajdziemy za to przepisy na proste przekąski i nieskomplikowane obiady. Wszystkie posiłki są dobrze zbilansowane i stanowią przemyślane elementy zdrowego odżywiania. Nie trzeba wielkiej ilości chemii, aby wyczarować na stole prawdziwe dzieło sztuki, wystarczą tylko i wyłącznie naturalne składniki. Tutaj wszystko działa zgodnie z naturą.W książce znajdziemy przepisy na cztery pory roku, w zależności od tego, co widzimy za oknem, możemy wyczarować orzeźwiające lub rozgrzewające dania. Nie ma problemu z ciepłą, pożywną zupą na zimowy wieczór, tak samo jak z letnim i lekkim chłodnikiem w cieplejsze dni. Każdy znajdzie coś dla siebie, jednocześnie wykorzystując sezonowe owoce i warzywa, co zdecydowanie zmniejszy koszty przygotowania posiłków. Zdrowe przepisy zachęcą nawet i małego niejadka do spróbowania czegoś innego niż chipsy czy słodycze, również ze względu na kolorowy i pomysłowy sposób przyrządzenia. Dzięki lekturze dowiesz się jak przygotować domowe gofry, grillowanego pstrąga czy domowe spaghetti.
UWAGI:
Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Mali szefowie kuchni to książka zawierająca ponad 50 przepisów specjalnie przygotowanych i skierowanych do młodych ludzi, którzy odkryli w sobie chęć do gotowania i poznawania trudnej sztuki kulinarnej. Wybrane przepisy mają inspirować, budzić zainteresowanie adeptów sztuki kulinarnej do poszukiwania nowych smaków i tworzenia autorskich przepisów.
UWAGI:
Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Książka kucharska, która ułatwi wszystkim rodzicom, dziadkom i opiekunom gotowanie z maluchami w wieku od 1 do 4 lat. Wszystko w tej książce jest przyjazne małym dzieciom i minimalizuje potrzebę interwencji dorosłych - nie ma rozgrzanych płyt kuchennych, ostrych noży ani surowego mięsa. Starannie dobrane przepisy dają dzieciom możliwość robienia tego, co kochają: ugniatania, sortowania, mieszania i nalewania. "Małe rączki w kuchni" to opisane krok po kroku 60 przepisów idealnych dla całej rodziny. Znajdziecie tu także informacje o alergiach pokarmowych, rady dla rodziców niejadków i mnóstwo pomysłów na rozwiązywanie typowych problemów. Książka jest pełna prostych i pysznych dań, z których samodzielnego przygotowania będzie dumne każde dziecko.
Katarzyna Jankowska w walce z alergią syna odnalazła prawdziwą kulinarną pasję, którą dzieli się na łamach bloga, czasopism (m.in. Biokurier i Hipoalergiczni) a także kolejnych książek z serii Mama Alergika Gotuje. Tym razem czas na "Mama Alergika Gotuje z Dziećmi".Książka zawiera 60 różnorodnych przepisów, które powstały na bazie owoców i warzyw dostępnych w sezonie wiosenno-letnim. Przepisy zostały podzielone na działy: "Podstawowe", "Śniadania", "Obiady-Kolacje", "Desery" i "Dodatki". Wszystkie przepisy nie zawierają mleka, jajek, soi, orzechów, kakao, selera i miodu. To dania wegańskie, bezglutenowe i pozbawione zwykłego cukru.Każda receptura została opatrzona adnotacją od dietetyka i stworzony z myślą o osobach reagujących krzyżowo na różne warzywa i owoce. Zawiera również informacje odnośnie kalorii.
UWAGI:
Na okładce: Dania na wiosnę i lato bezglutenowe, wegańskie, bez alergenów. Bibliografia strona 166.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Mama na roślinach obala wiele mitów narosłych wokół weganizmu i przekonuje, że zbilansowana roślinna dieta jest bezpieczna na każdym etapie życia - także podczas ciąży i karmienia piersią. Mama na roślinach to przewodnik po wegańskim macierzyństwie - od dnia, kiedy kobieta dowiaduje się, że jest w ciąży, do pierwszych miesięcy po narodzinach dziecka. Autorka łączy fachową wiedzę z indywidualnym doświadczeniem wegemamy, udziela praktycznych porad i prezentuje niemal sto przepisów na proste i smaczne roślinne potrawy nie tylko dla mam.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Mogłoby się wydawać, że obsadzenie dzieci w roli kucharzy nie jest najlepszym pomysłem. Ta teza nie znajduje potwierdzenia w przypadku małych bohaterów programu "MasterChef Junior". Młodzi, bardzo młodzi kucharze z olbrzymią pasją i równie wielkim zaangażowaniem przygotowują potrawy, które wzbudzają podziw profesjonalistów. Pieką babkę bananową, budują buraczaną wieżę, serwują chałwę w trzech odsłonach, na język kulinarny przekładają smak lata! Swoją pasją zarażają innych, wśród których są również ich rówieśnicy. Udowadniają, że można świetnie się bawić i zawierać przyjaźnie nie tylko w piaskownicy czy na boisku, ale także w otoczeniu akcesoriów kuchennych. W tej książce przedstawiamy przepisy małych mistrzów patelni, chochli i miksera. Z pewnością zachęcą one zarówno dorosłych, jak i młodych fanów gotowania do eksperymentowania w świecie smaków i zapachów!
UWAGI:
Na okładce: TVN. Rok wydania ze strony http://www.platon.com.pl.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Mogłoby się wydawać, że obsadzenie dzieci w roli kucharzy nie jest najlepszym pomysłem. Ta teza nie znajduje potwierdzenia w przypadku małych bohaterów programu "MasterChef Junior". Młodzi, bardzo młodzi kucharze z olbrzymią pasją i równie wielkim zaangażowaniem przygotowują potrawy, które wzbudzają podziw profesjonalistów. Pieką babkę bananową, budują buraczaną wieżę, serwują chałwę w trzech odsłonach, na język kulinarny przekładają smak lata! Swoją pasją zarażają innych, wśród których są również ich rówieśnicy. Udowadniają, że można świetnie się bawić i zawierać przyjaźnie nie tylko w piaskownicy czy na boisku, ale także w otoczeniu akcesoriów kuchennych. W tej książce przedstawiamy przepisy małych mistrzów patelni, chochli i miksera. Z pewnością zachęcą one zarówno dorosłych, jak i młodych fanów gotowania do eksperymentowania w świecie smaków i zapachów!
UWAGI:
Na okł.: TVN.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni